Brainspotting

Brainspotting activeert het vermogen van je lichaam en je geest om zichzelf te helen.

Brainspotting is een krachtige en eenvoudige manier om fysieke en emotionele blokkades te helpen oplossen. Je hersenen slaan fysieke en emotionele ervaringen (de positieve en de negatieve) in je onderbewustzijn op. De negatieve ervaringen kunnen problemen of symptomen veroorzaken. De opgeslagen ervaringen zijn door neurologische verbindingen gekoppeld aan een kijkrichting van je ogen. 

Die kijkrichting (de ‘brainspot’) is de opening naar de verwerking en daarmee oplossing van je klachten of symptomen. We analyseren niet bij een brainspot sessie, het proces doet zijn werk. 

Wat is een brainspot?

Dat is een oogpositie, dus een plek waar je naar kijkt. Die plek is verbonden met de emotionele activatie van een traumatisch of emotioneel beladen probleem in het brein.

Waarvoor kun je brainspotting inzetten?

Brainspotting kan helpen bij o.a. angsten, stress, dissociatie, lichamelijke klachten of problemen met hechting. Ik zet brainspotting in naast andere coaching of begeleiding, maar je kan ook losse brainspotting sessies doen.

Hoe gaat zo’n sessie?

Jij geeft aan waar je aan wil werken. Ik vraag daarover door, bijvoorbeeld naar wat je ervaart aan problemen of symptomen, waar of wanneer je dat ervaart, naar de geschiedenis van deze symptomen.

Ik zit tegenover je en zoek met jou naar de oogpositie waar je het meest de fysieke of emotionele pijn voelt waar je aan wil werken. Dat doe ik met een ‘pointer’: een aanwijsstok.

Bij een klacht waarvan je zelf de oorzaak weet, merk je zelf welke oogpositie (brainspot) dat voor jou is. Anders zoek ik deze voor je. Als we dat punt met de pointer gevonden hebben, blijf je ernaar kijken. Ik begeleid je, vraag af en toe hoe het met je gaat. Je hersenen doen vervolgens zelf hun helende werk. Je zult allerlei bekende en onbekende fysieke en/of emotionele gewaarwordingen ervaren. Je mág je praten tijdens de sessie, maar het hoeft niet. Ik begeleid je, vraag af en toe hoe het met je gaat.

Je krijgt een koptelefoon op met hersen-activerende muziek.

Wat is het resultaat?

Na een aantal sessies -hoeveel is afhankelijk van de aard van je klachten- kun je sterke vermindering van zowel lichamelijke als geestelijke klachten  zoals PTSS, fobieën en angsten ervaren. Ook lichamelijke klachten zoals fibromyalgie, chronische vermoeidheid, whiplash, hersenletsel, hersenschudding kunnen sterk verminderen.

Bijzonder is dat ook symptomen van sensibilisaties kunnen verminderen of verdwijnen door brainspotting.

Waarom brainspotting?

Het is een eenvoudige methode, heel toegankelijk en veilig, voor lichamelijk en psychische verstoringen. Het werkt op bewuste en niet-bewuste herinneringen. Het maakt gebruik van het zelfhelend vermogen van je lichaam. Het is geschikt voor alle leeftijden.

Oorsprong

Brainspotting is ontwikkeld door Dr. David Grand. Over de hele wereld zijn er mensen opgeleid om de methode te gebruiken.

Ik ben opgeleid in Nederland door Marie-Jose Boon (Phase 1 en 2). De trainers zijn opgeleid door David Grand. 

Bekijk hier een filmpje van David Grand en cliënten over brainspotting.

Tarieven vind je hier.

Links

http://www.brainspotting.nl/
https://brainspotting.com/

Coaching in Utrecht

Katja Budde ~ geregistreerd senior coach Nobco

De beste beweging is de volgende